Historie

Skotøjsæsken

Et eventyr fra gamle dage


Der var engang to dejlige gutter, som fandt på at ville lave en rigtig gammeldags skovtur for deres familie. De hed "Basse" & "Mutte" og de var selv to skønne skovtrolde, som kunne finde på mange ting.

 
En dag satte de sig sammen og "bryggede" et eventyr. Det gik ud på, at ders familie skulle køre i hestevogn ud i den grønne skov. Men de skulle jo også finde et godt sted, hvor de bagefter kunne anbringe hele deres familie. Det fandt de. Det hed. "Trepilelågen". Der var nemlig både bænke, borde og halvtag og en masse grønne træer og buske...og så lå det tæt på et gammelt tog. Det tog kørte forbi ca. hver halve time, og én af spasmagerne i familien tog sin togkasket på og sin togfløjte med. Når så toget kom, rejste han sig op, fløjtede i sin fløjte og beordrede en stor SKÅÅÅL. Det tog de andre familiemedlemmer imod med kyshånd, og hver gang toget hørtes i det fjerne, tog alle fat om sit glas, holdt sig parat – og på tegn fra ham med kasketten og fløjten rejste de sig op og udbragte en stor skål – for tog, familie og livet som sådan.
 
Familien havde også dengang maden med i en skotøjsæske. -"Basse" og "Mutte" ville udtrykkelig have, at det netop skulle være en SKOTØJSÆSKE. De sagde, at det var fordi, det rigtigt gamle overhoved i hele familien, som hed GEORG, havde haft en skotøjsforretning, hvor han forsålede sko.

Når maden var fordøjet – hvilket kunne tage laaang tid – for de to gutter ville også have, at man sang mange sange indimellem skålene – men så var det tid til  en gang boldspil. Der lå nemlig en åben græsslette lige ved siden af spisestedet. De fleste deltog ivrigt, og det var rundbold, der blev spillet.
 
Efterhånden begyndte de mindste at blive lidt utålmodige, De ville nemlig på "Bakken" og have is og andet godt. De gamle ville på "Bakken" og have øl og andet godt (!!!)
 
Så gik hele selskabet på deres ben en dejlig tur gennem skoven ud til "Bakken". Undervejs var der andre familier, som holdt skovtur. De sad rundt omkring på tæpper, og nogle sad i en bunke hø og spillede musik – på rigtige musikinstrumenter – så´n  violin og fløjte og sådan noget. Og hele selskabet kom i en dejlig stemning og glædede sig til "Bakke-turen".
 
Eventyrturen sluttede her på Bakken – for nogle af de kære familiemedlemmer. Hvornår de sidste kom hjem ligger hen i det uvisse. 
 
Men den dag i dag kan familien samles med hver deres skotøjsæske. For "Basse" & "Muttes" efterkommere har holdt traditionen i hævd!  
Og efterhånden er der kommer mange små, dejlige unger til  – det er blevet en stooor famile, for der er groning i efterkommerne fra GEORG og SOFIE – og fra "Basse" & "Mutte".
 
Kærlig hilsen fra et sideskud til én af efterkommerne!